Domů Aktuality Značku Regionální potravina získalo sedm výrobců

Značku Regionální potravina získalo sedm výrobců

Pivovarský chléb Chyše, Pralinka Varyáda, Bio selský jogurt bílý, Nežichovský zrající sýr, Golf - bylinná hořká, Český med krémový a Doupovská uzená kýta. Všechny tyto výrobky mohou být po příští čtyři roky nabízeny pod značkou Regionální potravina Karlovarského kraje.

Do druhého ročníku stejnojmenné soutěže se přihlásilo 23 výrobců s 80 produkty. U členů poroty nejvíce bodovaly firmy Karlovarská pekárna Trend, Miroslav Marek, Hollandia Karlovy Vary, Pavla Kalčicová, Arnika – Josef Šmerda a synové, Jiří Sirotek a Josef Pelant – Termosklady Žalmanov. Ty vedle certifikátů, diplomů a sošek z dílny Milana Motla získaly i prostor v chystané marketingové kampani na krajské i celostátní úrovni. Na rozdíl od jiných regionů, kde se soutěž Regionální potravina pořádá, byli oceněni také výrobci na druhých a třetích místech.

Pekárna Trend, firma Pelant a likérka Arnika obhájili ve svých kategoriích vítězství z loňského premiéry klání. Nejvíce ocenění z letošního ročníku si vystaví firma Hollandia, která se svými jogurty obsadila všechna tři hodnocená místa.

„Tato soutěž není ani tak o rivalitě, jako o tom, jak kvalitní, chutné a zdravé výrobky v regionu vznikají. Proto bych byl rád, kdyby nezanikla,“ řekl člen poroty, krajský radní Jaroslav Bradáč.

Podle zástupce hlavního organizátora, Ministerstva zemědělství ČR, vedoucího odboru komunikace Jiřího Lípy to nehrozí. „V příštím roce se ale možná uskuteční v jiné režii,“ řekl Lípa. Ten také informoval o TV pořadu Toulavá kamera ochutnává Česko. "Díl o Karlovarském kraji se bude vysílat 29. července od 21.20 hodin na ČT1," poznamenal Lípa.

Na vyhlášení výsledků soutěže navázaly trhy v areálu krajského úřadu. Regionální potraviny ale budou k mání i na řadě dalších akcí. Tou nejbližší budou 13. srpna Středověké slavnosti purkrabího Půty na hradě Loket.

Datum aktualizace