Domů Aktuality Značku Regionální potravina získali čtyři výrobci

Značku Regionální potravina získali čtyři výrobci

Chléb Doktor z karlovarské pekárny Trend, Kozí sýr Barbora, který se vyrábí na Horském statku Abertamy, Doupovská klobása od Josefa Pelanta ze Žalmanova a bylinný likér Madam z likérky Arnika Josefa Šmerdy a synů z Drmoulu. Všechny tyto výrobky mohou být po příští čtyři roky nabízeny pod značkou Regionální potravina Karlovarského kraje.

Jejich výrobci totiž zvítězili v prvním ročníku soutěže, kterou pořádal kraj ve spolupráci s Agrární komorou, Střední zemědělskou školou (SzeŠ ) v Dalovicích a Svazem ekologických zemědělců PRO-BIO. Klání se zúčastnilo 18 výrobců s 58 produkty. Zvláštní postavení mezi nimi měl producent masných výrobků Josef Pelant, který obsadil všechna tři hodnocená místa. Přihlášené výrobky musely být vyrobeny ze 70 procent z tuzemských surovin a hlavní složka musela být domácí stoprocentně.

Komise vybírala z pekařských a cukrářských, masných a mléčných výrobků a alkoholických a nealkoholických nápojů. V kategoriích Ovoce - zelenina a Ostatní výrobky se přihlásil jen jeden výrobce. Pouze ocenění tak získali Petr Šindelář ze Zahrady Teplá za směs bylin bio Pekařství UK v Nejdku za houskový knedlík. Zvláštní cena byla udělena Instantním výrobkům bez přídavku „éček“ firmy Artifex Instant a souboru paštik, jejichž výrobcem je Prima Karlovy Vary.

„Naším přáním je, aby si spotřebitelé produkty výrobců z regionu kupovali. Stačí jen dát si tu práci a číst etikety,“ poznamenal jeden z organizátorů soutěže Zdeněk Perlinger. Podle hejtmana Josefa Novotného by si ocenění zasloužila i řada dalších výrobců fungujících v regionu. „Doufáme, že se přihlásí napřesrok,“ řekl hejtman.

Výrobky, které byly oceněny v prvním ročníku klání, bude možno ochutnat na patnácti akcích. Tou nejbližší jsou Zemědělské trhy na SzeŠ v Dalovicích konané 3. a 4. září. Další informace najdete na http://www.karlovarskapotravina.cz/

 

Datum aktualizace