Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel se setkal s majiteli a zástupci regionálních pivovarů. Hlavními tématy společné diskuze se staly problémy s překrývající se kontrolní činností ze strany státních orgánů, nadměrná daňová zátěž či nejednotný přístup Celní správy ČR v jednání s pivovary v regionech.
„Scházím se nejen se starosty, ale i se zástupci podnikatelské sféry, abych slyšel, co je trápí a s čím se denně potýkají. Jsme krajem lázeňství a cestovního ruchu, proto jsem k jednomu stolu pozval i majitele malých regionálních pivovarů. S některými z nich se vídám na vyhlášení výsledků soutěže o značku Regionální potravina,“ uvedl Martin Havel.
Jedním z problémů, který řeší zástupci menších pivovarů, jsou především časté kontroly ze strany státních orgánů, jejichž činnost se často překrývá. „ Existuje celkem 43 organizací, které mohou kontrolovat malé pivovary, ať už se jedná o celníky, bezpečnost práce, dodržování požárních předpisů a dalších. Některé kontroly se přitom dublují, tedy nás zbytečně připravují o čas, navíc jsme neustále upozorňováni na riziko postihu,“ vysvětlil Václav Lojín, majitel Rodinného pivovaru Svatý Florian v Lokti. Malé pivovary se také potýkají s výší spotřební daně nebo s nejednotným přístupem Celní správy ČR v komunikaci s malými pivovary v různých regionech.
Účastníci diskuze se rovněž shodli na tom, že jim značně komplikuje podnikání vysoká daň z přidané hodnoty na služby. Ta podle jejich mínění patří k nejvyšším v Evropě. „Řešením by byla paušální daňová platba, která by nás zbavila obrovské zátěže,“ zdůraznil Vladimír Lažanský, majitel Zámeckého pivovaru Chyše. Řeč byla také o chystané elektronické evidenci tržeb, která podle představitelů pivovarů zkomplikuje podnikání v oboru, ale také například o nákupu surovin k vaření piva, jež se většinou dovážejí z jiných krajů.
„Během našeho jednání zazněla řada námětů, na které bych se chtěl zaměřit. Především oslovím Celní úřad pro Karlovarský kraj a Finanční úřad ČR a budu s nimi hovořit o nejednotnosti přístupu k malým pivovarům v regionech a o požadavcích, které jsou na podnikatele v tomto směru kladeny. Zkusím také zjistit, jaké jsou možnosti řešení dublujících se kontrol ze strany různých kontrolních orgánů. V neposlední řadě považuji za smysluplné společně s poslanci z našeho kraje řešit možnost paušální daně pro minipivovary v naší republice,“ shrnul hejtman a dodal, že také bude kontaktovat vedení Střední zemědělské školy v Dalovicích s dotazem, zda by v budoucnu bylo možné uvažovat o výrobě sladu právě pro malé pivovary.
Jedním z problémů, který řeší zástupci menších pivovarů, jsou především časté kontroly ze strany státních orgánů, jejichž činnost se často překrývá. „ Existuje celkem 43 organizací, které mohou kontrolovat malé pivovary, ať už se jedná o celníky, bezpečnost práce, dodržování požárních předpisů a dalších. Některé kontroly se přitom dublují, tedy nás zbytečně připravují o čas, navíc jsme neustále upozorňováni na riziko postihu,“ vysvětlil Václav Lojín, majitel Rodinného pivovaru Svatý Florian v Lokti. Malé pivovary se také potýkají s výší spotřební daně nebo s nejednotným přístupem Celní správy ČR v komunikaci s malými pivovary v různých regionech.
Účastníci diskuze se rovněž shodli na tom, že jim značně komplikuje podnikání vysoká daň z přidané hodnoty na služby. Ta podle jejich mínění patří k nejvyšším v Evropě. „Řešením by byla paušální daňová platba, která by nás zbavila obrovské zátěže,“ zdůraznil Vladimír Lažanský, majitel Zámeckého pivovaru Chyše. Řeč byla také o chystané elektronické evidenci tržeb, která podle představitelů pivovarů zkomplikuje podnikání v oboru, ale také například o nákupu surovin k vaření piva, jež se většinou dovážejí z jiných krajů.
„Během našeho jednání zazněla řada námětů, na které bych se chtěl zaměřit. Především oslovím Celní úřad pro Karlovarský kraj a Finanční úřad ČR a budu s nimi hovořit o nejednotnosti přístupu k malým pivovarům v regionech a o požadavcích, které jsou na podnikatele v tomto směru kladeny. Zkusím také zjistit, jaké jsou možnosti řešení dublujících se kontrol ze strany různých kontrolních orgánů. V neposlední řadě považuji za smysluplné společně s poslanci z našeho kraje řešit možnost paušální daně pro minipivovary v naší republice,“ shrnul hejtman a dodal, že také bude kontaktovat vedení Střední zemědělské školy v Dalovicích s dotazem, zda by v budoucnu bylo možné uvažovat o výrobě sladu právě pro malé pivovary.
Za stránku zodpovídá
Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace