Domů Aktuality Výstava o historii knedlíků míří do chebského muzea

Výstava o historii knedlíků míří do chebského muzea

„Knedlík, Kloss, Knödel“, to je název výstavy, kterou budou moci návštěvníci chebského muzea navštívit v srpnu příštího roku. Expozice ukáže, jak se oblíbená příloha vařila a vaří v Čechách, Sasku a Bavorsku.

"Náklady na uspořádání této zajímavé akce se pohybují kolem půl milionu korun, kromě kraje se na nich budou podílet také Bavorsko a prostředky poskytne rovněž Evropská unie“ řekl náměstek hejtmana Petr Horký.

Zájemci si budou moci opsat staré recepty. „Pro veřejnost uspořádáme hodiny vaření speciálních regionálních druhů knedlíků, zorganizujeme k tomu soutěž a vydáme česko-německý katalog s recepty,“ uvedla ředitelka Krajského muzea Eva Dittertová. V současné době se může s historií knedlíků seznámit německá veřejnost, a to na hradě v Abenbergu.

Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z masa a máčené housky. Zhruba od 17. století se začala využívat jako základ i mouka. Na počátku 19. století se objevuje název „knödel“, což se do češtiny přeložilo jako knedlík.Tehdy nebyly přílohou k masu, ale hlavním jídlem. Postupně vznikaly různé jejich varianty, používala se i rýže, různé náplně a tvary. A vznikaly i typické národní pokrmy, např.známé Vepřo knedlo zelo.

Datum aktualizace