Domů Aktuality Výroba becherovky z centra na kraj města

Výroba becherovky z centra na kraj města

Společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) představila nový, moderní závod v městské části Bohatice, kam přestěhovala výrobu z centra města. Výstavba haly za zhruba 100 milionů korun trvala necelý rok. Proslulý likér se zde má v plném provozu začít vyrábět v září.
Továrna je vybavena nejmodernějšími technologiemi. Dřevěné sudy nahradily obří nerezové nádrže, vedení likérky ale ujišťuje, že to na kvalitu nápoje nebude mít vliv. „Výsledný produkt bude naprosto stejný, změní se jen způsob výroby," řekl provozní ředitel JBKB Vladimír Darebník. „Chod továrny bude řízen nejen z pevného počítače, ale i z mobilní jednotky, což umožní nepřetržité sledování technologických a bezpečnostních parametrů," dodal.

Na slavnostní otevření nového závodu byla pozvána řada hostů včetně představitelů vlastníka likérky, koncernu Pernod Ricard SA. Hosty pobavil herec Miroslav Donutil, který sehrál roli zakladatele karlovarského závodu. Úspěchy v pokračování v tradici popřál výrobci becherovky také hejtman Josef Novotný. Ten společnosti nabídl kontakty v Číně, kde má Karlovarský kraj svůj partnerský distrikt. A právě Čína se před zhruba rokem zařadila mezi země, kde becherovka boduje. „Tamní obyvatelé si ji oblíbili také proto, že se jedná o stoprocentně přírodní produkt. Pijí ji rádi s vychlazeným červeným čajem,“ prozradil generální ředitel JBKB Anthony Schofield s tím, že od září hodlá společnost expandovat také do USA.

V současné době likérka vyprodukuje 7 milionů litrů becherovky ročně. Přesun výroby do nové továrny umožňuje zvýšit kapacitu výroby až o 40 %. Mezi dalšími pozitivy přestěhování provozu je vyloučení těžké nákladní dopravy ze středu města nebo sloučení čtyř provozů do jednoho. Historické objekty na pěší zóně plánuje jejich nový majitel, společnost Karel Holoubek – Trade Group, využít mimo jiné pro malý pivovar. Minimálně muzeum společnosti Jan Becher zde ale zůstane.

Datum aktualizace