Domů Aktuality Učni v oboru kuchař ve srovnání s bavorskými kolegy obstáli

Učni v oboru kuchař ve srovnání s bavorskými kolegy obstáli

SOU stravování a služeb Karlovy Vary realizuje společně s hospodářskou komorou IHK Bayreuth a Statliche Berufschule Pegnitz společný projekt s názvem „Srovnání a evaluace výstupů vzdělávání gastronomických oborů ve vzdělávacích systémech Bavorska a ČR“.

Cílem projektu je modelově vyzkoušet provedení závěrečné zkoušky gastronomických oborů českým a bavorským způsobem, a to skupinami žáků posledních ročníků ze SOU stravování a služeb Karlovy Vary a z Německa a posoudit srovnatelnost výstupních odborných kompetencí. Třetí etapa projektu proběhla v polovině listopadu ve školní restauraci LUNA v Karlových Varech. Žáci obou zemí z oboru Kuchař absolvovali nejdříve písemnou část zkoušky a poté v rámci praktické části s ústní obhajobou připravovali tříchodové menu, kde zadanou surovinou pro hlavní chod byla kachní prsa.

Pedagogové obou stran se současně seznámili s praktickými podmínkami, pravidly a obsahem závěrečných zkoušek a provedli rozbor výsledků. Dále se studenti i pedagogové obou stran seznámili se systémy odborného vzdělávání v České republice a Bavorsku a navzájem se inspirovali gastronomií svých regionů. Navzdory tomu, že se němečtí žáci připravují s větším podílem praktického vyučování v duálním vzdělávacím systému a jsou obvykle i starší, bylo možné konstatovat, že s nimi žáci SOU stravování a služeb v Karlových Varech dokázali držet krok a potvrdili, že Karlovy Vary jsou místem špičkové gastronomie, ve kterém úspěšně vyrůstají noví odborníci v oboru. Na financování akce se podílel také Karlovarský kraj.

Datum aktualizace