Domů Aktuality Soutěž o značku Regionální potravina vrcholí

Soutěž o značku Regionální potravina vrcholí

Hodnocení místních potravinářských výrobků se konalo v prostorách Střední zemědělské školy v Dalovicích. Osmičlenná porota měla náročný úkol – ochutnat a posoudit 62 pochoutek od 22 výrobců.

Letos se akce uskutečnila už potřetí. Soutěž vyhlašuje každý rok ministerstvo zemědělství. Klání se uskuteční v devíti kategoriích. Vítězové smí značku Regionální potravina používat čtyři roky a jejich oceněným výrobkům se dostane marketingové podpory.

„Potraviny, které hodnotíme, musí splňovat několik základních kritérií. Jednak to, že jsou vyrobené v Karlovarském kraji, přičemž místní suroviny musí tvořit sedmdesát procent výrobku. Druhou podmínkou, kterou má z celé republiky pouze Karlovarský kraj, je, aby hlavní surovina pocházela přímo z regionu,“ vysvětlil radní pro oblast životního prostředí Jaroslav Bradáč s tím, že letos porota hodnotila uzeniny, sýry, piva, šunky, klobásy i med.

V loňském roce uspěla Doupovská uzená kýta klasik, Nežichovský zrající sýr, Bio selský jogurt bílý, Pralinka Varyáda, Pivovarský chléb Chyše, likér Golf – bylinná hořká a Český krémový a pastový med chebského včelaře Jiřího Sirotka.

Datum aktualizace