Letos se akce uskutečnila už potřetí. Soutěž vyhlašuje každý rok ministerstvo zemědělství. Klání se uskuteční v devíti kategoriích. Vítězové smí značku Regionální potravina používat čtyři roky a jejich oceněným výrobkům se dostane marketingové podpory.
„Potraviny, které hodnotíme, musí splňovat několik základních kritérií. Jednak to, že jsou vyrobené v Karlovarském kraji, přičemž místní suroviny musí tvořit sedmdesát procent výrobku. Druhou podmínkou, kterou má z celé republiky pouze Karlovarský kraj, je, aby hlavní surovina pocházela přímo z regionu,“ vysvětlil radní pro oblast životního prostředí Jaroslav Bradáč s tím, že letos porota hodnotila uzeniny, sýry, piva, šunky, klobásy i med.
V loňském roce uspěla Doupovská uzená kýta klasik, Nežichovský zrající sýr, Bio selský jogurt bílý, Pralinka Varyáda, Pivovarský chléb Chyše, likér Golf – bylinná hořká a Český krémový a pastový med chebského včelaře Jiřího Sirotka.