Domů Aktuality Regionální potravina letos mění pravidla

Regionální potravina letos mění pravidla

Celostátní projekt ministerstva zemědělství Regionální potravina letos vstoupí do 2. ročníku. Akce se opět zaměří na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců v krajích ČR.

V roce 2011 dojde ke změnám pravidel projektu. „Půjde například o zvýšení počtu soutěžních kategorií nebo zkrácení doby, na kterou je značka Regionální potravina udělována,“uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Do projektu se budou moci zapojit malé a střední podniky do 250 zaměstnanců. „Značka bude udělována na čtyři roky, místo dosavadních šesti,“ upřesnil radní. Maximálně sedmičlenné poroty budou rozhodovat o vítězích v devíti kategoriích oproti šesti kategoriím v roce minulém. Kategorie Masné výrobky bude rozdělena na Masné výrobky tepelně opracované a Masné výrobky trvanlivé. Podobně se z kategorie Mléčné výrobky vydělí samostatná kategorie Sýrů, včetně tvarohů. K rozdělení dojde i u Pekařských a cukrářských výrobků, z níž vzniknou kategorie dvě. „Nové kategorie zavedlo Ministerstvo zemědělství na základě výsledků rozhovorů s producenty a partnery a zkušeností z prvního ročníku. Důvodem přerozdělení byl i ten fakt, že skupiny někdy zahrnovaly velmi rozdílné potraviny, které se jen obtížně srovnávaly,“vysvětlil radní.

Podmínkou pro účast bude rovněž poskytování nezbytných informací od výrobců, zejména o místech prodeje. Na webových stránkách http://www.karlovarskapotravina.cz/ budou k nalezení komplexní informace, především nová soutěžní pravidla a výzva k přihlášení do projektu. K dispozici jsou i stránky k metodice udělování značky

Projekty podpory regionálních potravin existují ve většině zemí Evropské unie. „Projekt Regionální potravina vychází vstříc zájmu veřejnosti o tuzemské kvalitní potraviny.Ve výrobcích se značkou Regionální potravina dostávají zákazníci domácí produkty s jasným původem,“ uzavřel radní.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace