Cílem soutěže je podpořit malé potravinářské podniky, které působí v kraji, a v rámci soutěže představit a nabídnout spotřebitelům kvalitní regionální výrobky. „Označení místních výrobků značkou „Regionální potravina Karlovarského kraje“ bude sloužit zákazníkům a spotřebitelům k orientaci při nákupu takových potravin,“ upřesnil krajský radní Jaroslav Bradáč. Navíc doprovodné propagační akce navázané na soutěž pomohou výrobcům s prezentací jejich výrobků.
Do soutěže se mohou přihlásit výrobci potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejichž produkt vznikl na území Karlovarského kraje a je nejméně ze 70 procent vyroben z tuzemských surovin. Hlavní surovina musí být ze 100 procent tuzemského původu.
V letošním roce byl navýšen počet kategorií, ve kterých budou výrobky soutěžit. „Je to logické opatření, aby si nekonkurovaly potraviny, které lze jen velmi špatně srovnávat,“vysvětlil Bradáč. Metodika byla upravena podle zkušeností z prvního ročníku soutěže v roce 2010.
Značka Regionální potravina Karlovarského kraje bude udělena v 9 kategoriích:
1. Masné výroby tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.)
2. Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky - poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.)
3. Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy)
4. Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.)
5. Pekařské výrobky, včetně těstovin
6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína)
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
9. Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).
Přihlášky do soutěže mohou výrobci zaslat nebo předat osobně nejpozději do 30. června 2011 na Střední zemědělskou školu v Dalovicích. „Hodnocení přihlášených výrobků provede 8. července sedmičlenná hodnotitelská komise složená z odborníků ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Agrární komory ČR, krajského úřadu a Potravinářské komory ČR,“ uvedl za organizátory soutěže Zdeněk Perlinger.
Slavnostní vyhlášení a předání ocenění se uskuteční 13. července 2011 na krajském úřadě. S oceněnými výrobky se veřejnost seznámí formou deseti regionálních ochutnávek, které se stanou součástí významných společenských a kulturních akcí. Stánek s oceněnými potravinami Karlovarského kraje najdou zájemci i na výstavě Země Živitelka.
Bližší informace jsou k dispozici na
webových stránkách soutěže a na telefonním čísle 607103244 – Ing. Zdeněk Perlinger (
perlinger [at] volny.cz (perlinger[at]volny[dot]cz)).
Odstartoval 2. ročník soutěže "Regionální potravina Karlovarského kraje"
Kvalitní regionální sýry, uzeniny, nápoje a další produkty místních výrobců potravin budou moci letos už podruhé soutěžit o značku "Regionální potravina Karlovarského kraje". Vyhlašovatelem soutěže je Ministerstvo zemědělství ČR, v našem regionu se o organizaci postará Regionální agrární komora kraje Karlovy Vary. Regionální centrum svazu PRO-BIO Severozápadní Čechy a Střední zemědělská škola Dalovice za podpory Karlovarského kraje.
Za stránku zodpovídá
Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace