Domů Aktuality O značku Regionální potravina soutěžilo 58 výrobků

O značku Regionální potravina soutěžilo 58 výrobků

Do soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje, která měla za cíl představit a podpořit místní výrobce, se přihlásilo 18 účastníků s 58 produkty. Vítězové každé ze šesti kategorií budou oceněni na slavnosti chystané na 2. září.

Klání pořádal kraj ve spolupráci s Agrární komorou, Střední zemědělskou školou v Dalovicích a Svazem ekologických zemědělců PRO – BIO.

Přihlášené zemědělské a potravinářské výrobky musely být vyrobeny z tuzemských surovin. Nejvíce zastoupena byla kategorie pekařských a cukrářských výrobků, do které se přihlásilo šest výrobců, naopak jediného zástupce měla kategorie ovoce a zeleniny. Nejvíce druhů produktů, celkem 21, představili tři soutěžící v kategorii masných výrobků. Ve zbylých kategoriích se hodnotily mléčné výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje a ostatní výrobky.

„Byl jsem až překvapen, jak chutné produkty se v regionu vyrábějí,“ uvedl krajský radní a člen hodnotitelské komise Jaroslav Bradáč. „Vedle pečiva, uzenin nebo sýrů jsme ochutnali také několik druhů piva a bylinných likérů, soutěžily i knedlíky či směs bio bylin,“ dodal Bradáč. Kromě něho byli v komisi zástupci Agrární komory ČR, Potravinářské komory ČR, ministerstva zemědělství, Hospodářské a sociální rady Karlovarského kraje a dalších institucí. Vedle chuti a vzhledu výrobků se posuzovala také jejich originalita, původ, použité suroviny i design.

Vybraným výrobcům udělí hejtman Josef Novotný značku Regionální potravina, kterou budou moci používat po dobu čtyř let. Jejich výrobky se objeví v katalogu, na informativních letácích a prezentovány budou i na veletrzích s účastí Karlovarského kraje.

Datum aktualizace