Chléb, uzeniny, sýry, jogurty, koláčky i pivo. Tyto a další výrobky byly přihlášeny do 2. ročníku klání Regionální potravina Karlovarského kraje. Výsledky hodnocení komise budou zveřejněny v pátek 15. července.
Na organizaci soutěže se za podpory Karlovarského kraje podílí agrární komora, regionální centrum svazu PRO-BIO a Střední zemědělská škola Dalovice. „Do soutěže se přihlásilo 23 výrobců s 85 produkty,“ informoval krajský radní a člen hodnotitelské komise Jaroslav Bradáč s tím, že při loňské premiéře klání soutěžilo 18 výrobců s 58 produkty.
Oproti loňsku byl rozšířen počet soutěžních kategorií ze šesti na devět. Nejvíce zastoupeny jsou kategorie pečiva a cukrářských výrobků. „Dbá se na regionální charakter přihlášených produktů. Například tyrolský salám by neuspěl," přiblížil jeden z organizátorů a hodnotitelů Zdeněk Perlinger.
Vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční v pátek 15. července v Krajské knihovně v Karlových Varech. „Oceněni budou první tři v každé kategorii,“ nastínil Perlinger. Oprávnění používat po dobu čtyř let prestižní značku Regionální potravina ale získají jen vítězové.
Podle Perlingera si výrobci, kteří se zapojili do loňského ročníku soutěže, svou účast pochvalují. „Zvýšil se jim prodej, někteří se dohodli mezi sebou na spolupráci. O regionální potraviny se zajímají i hotely a dokonce i supermarkety,“ popsal Perlinger.
Na vyhlášení výsledků klání naváže prodejní výstava regionálních potravin v areálu krajského úřadu. Zájemci budou moci nejen nakoupit domácí chléb, mléčné výrobky, ryby, uzeniny či pivo z regionálních pivovarů, ale i vyhrát zajímavé ceny. Začátek je v 15 hodin.