Každý člověk u nás denně průměrně sní 15 až 16 gramů soli, což nás řadí mezi největší konzumenty soli v Evropě. Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje se proto připojila k výzvě hlavního hygienika České republiky, která obsahuje konkrétní doporučení a podpůrné mechanismy ke snížení její spotřeby.
Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém. „Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli,“ uvedl ve výzvě hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta.
Výzva cílí na školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty), restaurace, fast-foody, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče, výrobce potravin, ale samozřejmě také na širokou veřejnost. Konkrétní příklady z ostatních zemí Evropské unie ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat.
K výzvě a ke kampani „Solme s rozumem“ se připojila i Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje, která na svých internetových stránkách zveřejnila letáky, prezentace odborníků k dané problematice a důležité odkazy. „Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje se bude podílet na šíření výzvy hlavního hygienika zejména u provozovatelů potravinářských podniků provozujících stravovací službu a dále ve školách a školských zařízeních Karlovarského kraje, kde budou informace podpořeny i distribucí tištěných pomůcek - zdravotně výchovných materiálů. Navázali jsme také spolupráci s Mateřským centrem Karlovy Vary za účelem zvyšování zdravotní gramotnosti v této problematice,“ upřesnila ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Hana Bártová.
Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém. „Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli,“ uvedl ve výzvě hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta.
Výzva cílí na školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty), restaurace, fast-foody, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče, výrobce potravin, ale samozřejmě také na širokou veřejnost. Konkrétní příklady z ostatních zemí Evropské unie ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat.
K výzvě a ke kampani „Solme s rozumem“ se připojila i Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje, která na svých internetových stránkách zveřejnila letáky, prezentace odborníků k dané problematice a důležité odkazy. „Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje se bude podílet na šíření výzvy hlavního hygienika zejména u provozovatelů potravinářských podniků provozujících stravovací službu a dále ve školách a školských zařízeních Karlovarského kraje, kde budou informace podpořeny i distribucí tištěných pomůcek - zdravotně výchovných materiálů. Navázali jsme také spolupráci s Mateřským centrem Karlovy Vary za účelem zvyšování zdravotní gramotnosti v této problematice,“ upřesnila ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Hana Bártová.
Za stránku zodpovídá
Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace