Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Karlovarského kraje se může v budoucnu pyšnit značkou kvality Regionální potravina. Ocenění udělila odborná komise v letošním ročníku soutěže. O značku, která zaručuje především regionální původ surovin, se ucházelo 82 produktů od 21 výrobců.
Soutěžilo se v devíti kategoriích.Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
„Jsem rád, že každoročně přibývají noví malí výrobci v regionu, kteří přihlašují své velmi zajímavé produkty. Tradičně se všechny přihlášené výrobky vyznačovaly vysokou kvalitou. Je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina zájem,“ uvedl Zdeněk Perlinger, koordinátor projektu v Karlovarském kraji.
„Jsem rád, že každoročně přibývají noví malí výrobci v regionu, kteří přihlašují své velmi zajímavé produkty. Tradičně se všechny přihlášené výrobky vyznačovaly vysokou kvalitou. Je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina zájem,“ uvedl Zdeněk Perlinger, koordinátor projektu v Karlovarském kraji.
K udělení značky Regionální potravina Karlovarského kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků v následujících kategoriích:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
ŠUNKA Z KOMÍNA NEJVYŠŠÍ JAKOSTI
ŠUNKA Z KOMÍNA NEJVYŠŠÍ JAKOSTI
ROMAN KRČMA, KARLOVY VARY
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
DYLEŇSKÁ KLOBÁSA
DYLEŇSKÁ KLOBÁSA
ROMAN JELEN, CHEB
3. Sýry včetně tvarohu
ZLAŤÁK
ZLAŤÁK
STATEK BOR ZEOS, spol. s.r.o.
4. Mléčné výrobky ostatní
DĚPOLTOVICKÝ BIO KEFÍR
DĚPOLTOVICKÝ BIO KEFÍR
JIŘÍ KUBERNÁT, DĚPOLTOVICE
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
LOKETSKÉ PERNÍČKY
LOKETSKÉ PERNÍČKY
JITKA HLAVSOVÁ, LOKET
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
BOCHOVSKÝ POVIDLOŇ
BOCHOVSKÝ POVIDLOŇ
CUKRÁRNA ONDRA s.r.o.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje
CHMELONÁDA
CHMELONÁDA
KYNŠPERSKÝ PIVOVAR s.r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
DŽEM – HRUŠKA, KARAMEL
DŽEM – HRUŠKA, KARAMEL
ING. PETR HAVELKA, ŠINDELOVÁ
9. Ostatní
KRÁSENSKÁ ROZHLEDNA – BYLINNÁ SMĚS
KRÁSENSKÁ ROZHLEDNA – BYLINNÁ SMĚS
JITKA ŠIMŮNKOVÁ, KRÁSNO
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond.
Za stránku zodpovídá
Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace