Domů Aktuality Karlovarští studenti oborů kuchař a číšník slavili úspěchy

Karlovarští studenti oborů kuchař a číšník slavili úspěchy

Kuchaři a číšníci ze Středního odborného učiliště stravování a služeb v Karlových Varech slavili úspěchy. V rámci projektu „Srovnání výstupů vzdělávání gastronomických oborů ve vzdělávacích systémech Bavorska a České republiky“ poměřili své síly s kolegy z Bavorska a u závěrečných zkoušek nanečisto předvedli lepší výkony. Na financování akce se podílel také Karlovarský kraj.
Projekt s názvem „Srovnání výstupů vzdělávání gastronomických oborů ve vzdělávacích systémech Bavorska a České republiky“ realizuje Střední odborné učiliště stravování a služeb v Karlových Varech společně s hospodářskou komorou IHK Bayreuth. Cílem projektu je prohloubení vzájemné spolupráce obou zemí a seznámení se se  systémy odborného vzdělávání. Žáci jsou rovněž obeznámeni s podmínkami a obsahem závěrečných zkoušek, které si mohou také  nanečisto vyzkoušet. K dalším přínosům projektu patří především poznání gastronomie sousedních zemí, vzájemná inspirace, získání nových zkušeností a navázaní profesních kontaktů.

Čtvrtá, závěrečná etapa projektu se uskutečnila ve školní restauraci LUNA v Karlových Varech začátkem listopadu. Zde se žáci zúčastnili závěrečných zkoušek nanečisto. „Žáci obou zemí z oborů kuchař a číšník absolvovali modelově nejdříve písemnou část zkoušky. Poté v rámci praktické části s ústní obhajobou připravovali tříchodové menu, kde zadanou surovinou pro hlavní chod byla krůtí prsa. Číšníci prošli složitou obsluhou, flambováním a mícháním nápojů,“ uvedl ředitel školy Jiří Neumann.

Hodnocení provedli pedagogové z obou zemí, přičemž lepší výkon předvedli kuchaři a číšníci ze Středního odborného učiliště stravování a služeb v Karlových Varech. „Navzdory tomu, že se němečtí žáci vzdělávají s větším podílem praktického vyučování a jsou celkově starší, bylo příjemné konstatovat, že lepší výkon tentokrát předvedli žáci karlovarské školy, čímž potvrdili, že Karlovy Vary jsou místem špičkové gastronomie, kde úspěšně vyrůstají noví odborníci v oboru,“ dodal Jiří Neumann.
Datum aktualizace