Domů Aktuality Karlovarský kraj bude mít značku Regionální potravina

Karlovarský kraj bude mít značku Regionální potravina

V budoucnu by měly tuto značku nést unikátní zemědělské a potravinářské výrobky  z našeho regionu vzniklé z tuzemských surovin.Kraj ve spolupráci s Agrární komorou, Střední zemědělskou školou v Dalovicích a Svazem ekologických zemědělců PRO - BIO předložil Ministerstvu zemědělství ČR projekt, který se týká právě soutěže o značku Regionální potravina.

Nositelem projektu, na jehož realizaci by mělo ministerstvo poskytnout asi 800 tisíc korun, bude Svaz ekologických zemědělců PRO – BIO. „Cílem projektu je představit široké veřejnosti nejen v naší zemi, ale i v zahraničí, regionální potraviny, které vznikají v Karlovarském kraji, z místních surovin. Navíc nám jde i o podporu a propagaci kvalitních malých a středních zemědělců a potravinářů v regionu,“ vysvětlil krajský radní Jaroslav Bradáč a dodal, že ministerstvo by mělo sdělit, zda byl projekt akceptován, v průběhu příštího týdne.

Poté budou osloveni výrobci, kteří působí v Karlovarském kraji. Ti by se měli přihlásit do soutěže o udělení značky Regionální potravina od 1. července do 10. srpna 2010 na Střední zemědělské škole Dalovice. Soutěžit se bude v kategoriích Mléko a mléčné výrobky, Pekařské a cukrářské výrobky, Masné výrobky, Alkoholické a nealkoholické nápoje, Ovoce a zelenina, Ostatní výrobky. Podmínky přihlášky a účasti v soutěži budou k dispozici na stránkách Karlovarského kraje http://www.kr-karlovarsky.cz/ „Žadatel a tedy účastník soutěže bude muset mimo jiné doložit, že jeho výrobek obsahuje minimálně 70 procent tuzemských surovin a hlavní složka produktu je tuzemská ze 100 procent,“vysvětlil Bradáč.

O nejúspěšnějších účastnících soutěž rozhodne 11členná hodnotitelská komise jmenovaná hejtmanem Karlovarského kraje Josefem Novotným. Tvořit ji budou zástupci Agrární komory ČR, Potravinářské komory ČR, krajského úřadu, ministerstva zemědělství, Hospodářské a sociální rady Karlovarského kraje a dalších institucí. „Hodnotit se bude originalita, původ, samozřejmě chuť a vzhled, použité materiály i design výrobku,“ doplnil Bradáč.

Výrobkům navrženým komisí k ocenění udělí hejtman Josef Novotný značku „Regionální potravina Karlovarského kraje“. Všechny vyhodnocené výrobky se představí při slavnostním předání skleněných plaket a diplomů úspěšným účastníkům během září tohoto roku. Součástí akce bude i ochutnávka produktů. Oceněné výrobky se objeví na informativních letácích, bude vytvořen krajský katalog těchto produktů, jejich prezentace bude zajištěna například i na veletržních stáncích Karlovarského kraje. Držitelé značky, tedy regionální zemědělci a potravináři, budou oprávněni značku používat na konkrétním výrobku po dobu 4 roky.

 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace