Domů Aktuality Hejtman Josef Novotný: Monitorujeme situaci ohledně výskytu pančovaných lihovin v regionu

Hejtman Josef Novotný: Monitorujeme situaci ohledně výskytu pančovaných lihovin v regionu

V Karlovarském kraji zatím hygienici ani inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) neobjevili případy výroby či prodeje lihovin kontaminovaných metanolem v množstí ohrožujícím lidský život.

Vyplynulo to z jednání pracovní skupiny, kterou v souvislosti s nárůstem počtu úmrtí na otravu metanolem v jiných krajích, svolal hejtman Josef Novotný. „Jde o velmi závažný problém, který se zatím našeho kraje netýká, ale situaci sledujeme a ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí, se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a se složkami Integrovaného záchranného systému budeme informovat veřejnost o případných zjištěních. V této věci jsem hovořil rovněž s krajským policejním ředitelem Oldřichem Tomáškem, který mě ujistil, že policie podniká příslušná opatření. Doporučili jsme také obcím, aby jednaly s provozovateli prodejen a provozoven a předaly potřebné informace občanům. Čekáme na kroky, které by v této věci měla podniknout vláda,“ uvedl hejtman.

Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje s pracovišti v Karlových Varech, v Sokolově a v Chebu má v kompetenci kontroly provozoven společného stravování, tedy restaurace, kavárny či stánky s rychlým občerstvením, kde se lihoviny mohou podávat. V současnosti kontroly provádí všichni pracovníci oddělení hygieny výživy.  „Během včerejšího dne jsme zkontrolovali 14 provozoven společného stravování na území našeho kraje, nebyly zjištěny žádné případy prodeje závadných lihovin. Denně jsme v kontaktu s kontrolory Státní zemědělské a potravinářské inspekce, se kterými si vzájemně předáváme údaje o svých kontrolách,“uvedla vedoucí oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice Valerie Hovorková. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) má zase na starosti kontroly výroben a prodejen lihovin.

Lidé, kteří chtějí ohlásit krajským hygienikům případy prodeje pančovaného alkoholu ve společném stravování, mohou využít telefonických linek pro Karlovarsko 355 328 353, pro Sokolovsko 355 328 251 a pro Chebsko 355 328 451. Telefonické kontakty na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (Plzeňský a Karlovarský kraj), kam se mohou lidé obracet, jsou: 377 433 413, 377 433 415 (do 15.30 hod.), 605 229 546 (kdykoliv).

Od pátku minulého týdne provádí SZPI společně s Celní správou, Policií ČR a ČOI kontroly v souvislosti s otravami. V terénu jsou všichni inspektoři. Celkem bylo zkontrolováno 400 provozoven (zejména - stánky, tržnice, výrobny), je kontrolována průvodní dokumentace, pokud je nalezen nesoulad, jsou odebrány vzorky a kontrolovány v laboratořích.

V případě nutnosti počítá Karlovarský kraj se svoláním schůzky všech dotčených institucí včetně Policie ČR. Pokud by se v regionu potvrdilo podezření na výskyt životu nebezpečných kontaminovaných lihovin, hejtman Josef Novotný svolá krizový štáb k řešení mimořádné situace.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace